Principală » Articole » Psihoterapie » Psihoterapie copii

Cum ne ajutam copii sa-si rezolve problemele?

Exista cativa pasi esentiali care ne ajuta sa rezolvam cu succes o problema .
1. Intelege motivul pentru care a aparut problema. Care este cauza problemei? Daca descoperi radacina problemei, vei putea avea o intelegere mai buna asupra ei. Sa luam exemplul, unui copil care nu doreste sa mearga la scoala. Inainte sa gasesti o solutie, este important sa afli de ce copilul nu vrea sa mearga la scoala, poate are probleme cu un coleg de clasa agresiv, poate se simte exteriorizat sau poate crede ca nu face fata cerintelor. Astfel, pentru a gasi o solutie optima trebuie sa descoperi cauza problemei.

2. Defineste clar problema si obstacolele pe care le presupune. Foarte des, oamenii abordeaza o serie de probleme marunte, ocolind insa, adevarata problema. De aceea este importanta definirea clara a problemei si a obstacolelor care stau in calea rezolvarii ei. Doar dupa ce ai constientizat adevarata problema poti incepe sa treci la urmatorul pas.
 

3. Stabileste ceea ce poti schimba si ceea nu poti schimba. Eforturile tale de rezolvare a problemei trebuie sa ce centreze pe acele aspecte pe care le poti modifica. De exemplu, nu poti schimba faptul ca un copil nu isi doreste sa mearga la scoala, dar poti intervenii asupra cauzei, asupra motivului. Poti sa gestionez situatia in care este agresat de un alt coleg sau in care acesta se simte exteriorizat.

4. Ai toate informatii de care ai nevoie? Rezolvarea de probleme implica deseori si anumite investagatii. Ai cercetat intradevar reala cauza a problemei? Ai toate informatiile necesare? Daca nu, fi persistent si cauta toate informatiile inainte de a ataca problema.

5. Nu trage concluzii pripite. O data ce ai toate informatiile, analizeaza-le cu atentie si priveste problema din mai multe puncte de vedere. Fi cat de obiectiv se poate si nu te pripi sa judeci lucrurile.

6. Alege toate solutiile posibile. Cate optiuni de rezolvare a problemei ai ? Care dintre aceste optiuni par rezonabile? Ia in considerare pentru fiecare optiune atat argumentele pro cat si argumentele contra! Sunt unele optiuni mai bune decat altele si de ce? Sunt dezavantaje si avantaje pe care trebuie sa le iei in considerare?

7. Acum esti gata sa treci la actiune. Daca ai urmat toti acesti pasi acum ai o solutie sau o strategie bine gandita. Este deasemenea, important sa vezi daca solutia gasita are rezultatele asteptate.

Psiholog, logoped, psihoterapeut Simona Hint Tel:0740054037

Categorie: Psihoterapie copii | Adăugat de: Simo (2015-01-14)
Vizualizări: 61 | Tag-uri: copii, psiholog oradea, ajutam copii, logoped oaradea, educam copii, psihoterapeut oradea | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: