Principală » Articole » Psihoterapie » Psihoterapie copii

Cum sa va ajutati copilul sa-si depaseasca frica de intuneric

Ascultati:
Incurajati copilul sa discute despre fricile sale. Uneori, evitind sa vorbiti despre aceste frici pentru ca va ginditi ca veti agrava sau intretine problema nu este bine. Totusi, permitind copiilor sa-si exploreze fricile si sa vorbeasca despre ele este un pas important in intelegerea si depasirea lor. Chiar daca discutind despre frici nu le rezolva total, invata copiii un mod important de a face fata emotiilor nedorite. Poate ca copilul nu va fi dispus sa va spuna chiar tot ce crede despre intuneric, dar dorinta dumneavoastra de a-l asculta il invata ca frica sa nu este atit de inspaimintatoare.
Acceptati frica copilului:
Vorbiti cu copiii. Este greu sa va dati seama ce sa spuneti si ce sa nu spuneti unui copil despre frica. Suntem frecvent tentati sa ridem de frica de intuneric sau doar sa nu o bagam in seama, pentru ca stim ca nu exista nimic in intuneric de care sa ne fie frica. Desi este important sa lasam copiii sa stie ca noua nu ne este frica si ca nu vedem nici un monstru este la fel de important sa ne dam seama ca acestia simt frica. Este bine sa mergeti in camera copilului si sa ii aratati ca nu este nimic sub pat, dupa usa, in dulap. Acestia sunt in proces de invatare pentru a avea incredere in propriul mod de a vedea lumea pe care este bine sa-i aratam ca il respectam.
Sustineti psihologic copilul:
Chiar daca dumneavoastra si copilul va simtiti bine in fata noii independente gasite la aceasta virsta, este important sa oferiti sutinere copilului cind ii este frica. Va trebui sa mergeti la el in camera noaptea cind ii este frica, sa stati acolo un timp, sa il tineti in brate si sa vorbiti despre ce il inspaiminta.
Permiteti copilului sa faca o obsesie din frica lui:
Surprinzator, cei mai multi copii au tendinta de a-si depasi temerile. Ei pot vorbi despre acestea neincetat, pot pune intrebari mereu, pot cere sa asculte povestea infricosatoare in moduri repetate, pot incorpora lucrul care ii face sa se teama in jocurile lor. Uneori parintii devin ingrijorati de obsesia copilului pentru frica. De cele mai multe ori aceasta obsesie este o forma naturala de a o controla. Copiii pot fixa o anumita frica pentru mai multe saptamini, uneori pentru luni. Daca copilul dumneavoastra nu a facut nici o progresie fata de teama pentru mai multe luni este indicat sa cautati ajutor profesional.
Ajutati copilul sa-si dezvolte aptitudinile:
La fel de important ca si depasirea acestei frici speciale, aceasta experienta aduce oportunitatea de a va ajuta copilul sa-si practice aptitudinile care sa ii serveasca toata viata. Il puteti invata sa-si cerceteze frica, sa o exploreze, sa se expuna la aceasta si sa dezvolte strategii de a se ajuta sa se simta in siguranta. Cercetarea implica adunarea de informatii de la alti oameni sau cautarea prin camera pentru a vedea daca este ceva de speriat. Practicarea aceptarii intunericului implica jocuri precum fantoma cu cersaful prin camera in care fantoma este copilul iar lumina este deschisa. Dezvoltarea strategiilor il face sa se simta in siguranta - folosirea unei lampi de birou noaptea. Isi poate tine jucaria preferata in pat, in brate sau un animalut (pisica, catel) pentru a-l ajuta sa fie in siguranta.
Evitati povestile infricosatoare inainte de culcare:
Evitati sa spuneti copilului povesti cu monstri sau sa ii lasati la televizor la filme horror inainte de culcare. Acestea vor excita creierul copilului si vor fi o sursa de stres. Spuneti copilului o poveste frumoasa si stati cu el pina adoarme.
Lasati usa la dormitorul copilului si al dumneavoastra deschise pentru ca acesta sa nu se simta restrictionat. Psiholog, logoped, psihoterapeut Simona  Hint tel:0740054037

Categorie: Psihoterapie copii | Adăugat de: Simo (2014-04-11)
Vizualizări: 120 | Tag-uri: logoped, psiholog copii oradea, frica de intuneric la copii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: